Zo, de persconferentie is weer uitermate goed bekeken. Zo’n 7,5 miljoen mensen hebben de aangepaste maatregelen van kapitein Rutte beluisterd. Het is fascinerend te zien hoe de maatregelen (nu nog) nagevolgd worden. Hoe het gros van Nederland (zelf)isolement top vindt en accepteert. Maar ook hoe de zorg medewerkers een bonus in het vooruitzicht wordt gesteld en hoe er, zonder definitieve wetenschap, voorzichtig geconcludeerd wordt dat kinderen op de basisschool nagenoeg niet negatief bijdragen aan het verspreiden van het virus. 

Dilemma’s

Het kabinet volgt strikt de deskundigen van het RIVM, de medici. De rode draad van de afgelopen weken is flatten the curve, IC capaciteit op orde krijgen en het virus onder controle houden. Met name dat laatste intrigeert mij. Want is het het onder controle houden van het virus? Of is het het onder controle houden van de inwoners van Nederland. Allemaal duivelse dilemma’s waar menigeen de vingers niet aan durft te branden. Behalve het OutbrakeManagementTeam en team Rutte. 


Geloofwaardigheid 

Waar de geloofwaardigheid van het kabinet een aantal maanden geleden nog een onvoldoende scoorde op Cito niveau vertrouwen, zo scoort het kabinet nu dik een hoger opgeleid niveau. Dat is knap en ook zeker prijzenswaardig. Want ga er maar aan staan. Regeren op iets waar nog geen wetenschap over is. Als kenniseconomie is dat mindblowing en menig marketeer zou die stip op de horizon al lang kwijt zijn. Regeren terwijl de oppositie je normaal het vuur aan de schenen legt over onderwerpen als stikstofbeleid, klimaatbeleid, landelijke demonstraties van de zorg, boeren, dienders. Dan is het toch zeer prettig dat, op een enkeling na, alle 150 stoeltjes volgen. En, ffies tussendoor, dat er nu ook 5 miljard beschikbaar is voor de stikstofcrisis.


Solidariteit

Waar iedereen, die kan, zoveel mogelijk thuis moet werken, zien we de frontlinie dagelijks operationeel buitenshuis. Vergaderingen, re-integratiebegeleiding, coaches, makelaars, zelfs kappers gaan online. Hele instructies hoe je het haar kan knippen zonder voor joker te lopen. Zal meer zelfbezigheid en afleiding en lol beleven zijn want niet heel veel mensen hoeven er nu “goed” uit te zien. Toch? Of doen we dit uit solidariteit? 


Gezondheid en vitaliteit 

Wat essentieel is, waar het kabinet enorm mee worstelt, is de totale gezondheid van de inwoners van Nederland. Ik geloof dat ook. De totale gezondheid van de Nederlanders staat al lange tijd onder druk. Onze welvaart botst al jaren met het welzijn. Misschien al sinds de laatste echte oorlog. Onze ouderen zijn het land super krachtig gaan opbouwen. Ondersteund door suiker, margarine, verzadigde vetten en transvetten, opkomst van voedingsloze voeding, tabak als strooigoed en het uit de grond stampen van legio gebouwen, mega stallen en mega fabrieken. Met als resultaat diabetes, hartkwalen, obesitas en sterk toenemende hersenaandoeningen als alzheimer en dementie onder voornamelijk de kwetsbare groep. 

Oorlog

Deze crisis wordt vergeleken met een oorlog zonder vijand. We kunnen de vijand niet zien. Sommige mensen van Nederland worden in ene gepakt door die vijand. Een hoop andere niet. Of toch wel? Er is geen pijl op te trekken; inzicht in groepsimmuniteit is er onvoldoende. Hoe ga je om met iets dat onzichtbaar is? Als we in het nu leven, is dat het onzichtbare huiselijk geweld, kindermisbruik, psychosociale schade, ontwikkelingsschade (zoals in “3e” wereld landen?), economische schade en mogelijk zelfs op de langere termijn natuurschade.


Risicogroep en eigen regie

Mijn omaatje, 89 jaar jong, zit al nagenoeg een jaar in isolatie. Isolatie niveau 5 vanwege vergevorderde dementie. Vlak voordat deze crisis uitbrak heb ik ervaren dat ze, binnen 2 weken, mij voor het eerst niet meer herkende en boos reageerde. Overigens niet op mij als persoon hoor, ze kreeg even een flashback naar de 2e wereld oorlog. Ze herinnerde zich maar weer even hoe haar buurjongetje voor haar ogen door het hoofd geschoten werd door verraad door de buren. Het principe “let op je naasten” was vanuit geloof, maar ook zeker vanuit de massale angst, even niet aanwezig destijds. Enfin, deze flashback is mij als laatste bijgebleven, ik was even die verrader, een ervaring rijker.

Traumatische ervaringen en angst

Traumatische ervaringen, angst en onderdrukking kunnen blijkbaar 76 jaar overleven. Nu zitten deze mensen opnieuw in onderdrukking. Vaak willen ze zelf al niet naar deze plekken toe en worden ze nu extra afgesneden, geïsoleerd van de buitenwereld. Begrijp me goed, je gunt deze mensen gezondheid. De vraag alleen is, zeker als mensen wilsbeschikkingen hebben ondertekend in volledig cognitieve aanwezigheid, of deze mensen dat zelf wel willen. Nu hoor ik de cynicus al zeggen, “dat weten ze toch niet meer. Ff lachen met z’n allen”. Maar ik ben wel bloedserieus. De wilsbeschikkingen worden nagenoeg niet gehonoreerd ivm het ketter-gedrag dat een zorgprofessional op zich afkrijgt áls die de beschikking wél naleeft. Dit betekent het in de toom houden van eigen regie van het lijdend voorwerp en eigen regie van de professional. En zie nu. Zo’n 2 weken geleden verschenen de eerste persberichten dat de oudere risicogroep proactief is benaderd om de keuze af te dwingen om te kiezen voor leven of dood als ze Corona met klachten krijgen. Benoem het maar gewoon zoals het is. “Wilt u eigen regie plegen en uw plek op de IC afstaan voor een jonger en gezonder iemand?” Deze vraag wordt gesteld aan die mensen die Nederland weer hebben opgebouwd, trauma’s van de oorlog tot op de dag van vandaag niet hebben kunnen verwerken. Je zou bijna denken dat die mensen het gevoel krijgen om voor het vuurpeloton te worden geplaatst. En het kromme is, oudjes zoals mijn oma die al lang die wilsbeschikking hebben ingevuld……. mogen uren lang in eigen ontlasting blijven zitten. Want het personeelstekort, de aandacht en verzorging, kon destijds al niet meer worden gewaarborgd.

Shit, corona!

Maar! Wat blijkt? Op de afdeling van 8 bewoners bij omaatje is iemand overleden aan Corona. Das ff schrikken natuurlijk. Zo komt het héél dichtbij. Heeft omaatje het? En als ze het heeft en klachten krijgt, tot hoeverre wordt ze behandeld? Psssst, wilsbeschikking……. Uiteindelijk zijn alle bewoners positief getest op Corona en wordt er aan de familieleden gevraagd of de bewoners overgebracht mogen worden naar het coronacentrum. Waarom? “Nou, omdat alle bewoners nu opgesloten in hun kamers zitten, kunnen we niet in de gaten houden of ze bijvoorbeeld vallen”. Geloof me, ook ik twijfel geen seconde aan de goede intenties van die verzorgers en verpleegkundigen. Maar dan kan je, zoals mijn moeder dat haarfijn formuleerde; “……. haar net zo goed gelijk een spuitje geven……”. Lang verhaal kort, er was onderbezetting. Schrijnend voor zowel de bewoners als de verzorgers. Uiteindelijk zijn alle bewoners gebleven en heeft niemand zwaardere klachten gehad. Typerend voor deze situatie was gisteren, een stukje uit het late nieuws waarbij een dochter, zittend achter plexiglas, zegt tegen haar moeder in het verzorgingshuis: “Het lijkt wel alsof ik bij jou op bezoek ben en jij in de gevangenis zit hè…….”. 


Cijfers

Deze crisis wordt cijfermatig benaderd in IC bedden, doden, mondkapjes en economische schade. Dit doet wat met mensen. Met iedereen. Zeker de docenten die nu de kraan weer mogen gaan opendraaien en de horeca en kappers die niets mogen en hun onderneming richting het afvoerputje zien glijden. Tot voor gisteren moest alles heel strak vanuit aangetoonde wetenschap en ervaringen worden bepaald. Nu is er het vermoeden dat kinderen tm 12 jaar allemaal niet zo spannend zijn voor de verspreiding of klachten. Tis natuurlijk niet makkelijk, ik heb de wijsheid ook zeker niet in pacht, maar is het niet zo dat er al onderbezetting was binnen deze branche? Is het niet zo dat de jongere docenten massaal naar andere branches vluchten en het docenten bestand voor 2/3 risicogroep is? Althans, ze mogen hun kleinkinderen niet zien? Volgt er ook een bonus voor de docenten? We gaan in ieder geval starten, een pilot. En dan is alles flexibel. 


Anderhalve meter economie

Een schrijnende opmerking hoorde ik ook deze week. De topman van DNB zou hebben gezegd dat als je als horeca ondernemer niet de 1,5 meter economie kan implementeren in de horeca…… je bij voorbaat geen gezonde onderneming hebt. Jouw onderneming heeft dan Corona ofzo? Nu ben ik geen café ganger maar kan mij heel goed inleven in de ondernemer die te horen krijgt dat waar de horeca voor staat, hij/zij voor staat, per definitie gelijkgesteld wordt met ongezondheid. Wat op zich natuurlijk ook weer een punt van nadenken kan zijn. 


Psychische hulp

Hoe fluweel het stap voor stap onderbouwd openstellen van de intelligente lockdown ook zou moeten verlopen, met alle goede intenties van dien, ik voorzie een massale toestroom aan psychosociale ondersteuning. Werklozen die weer geactiveerd moeten worden om de uitkering te behouden. Toestroom bij counselors en psychologen om de geknakte Nederlander weer op gang te helpen. 


Eigen regie

Al met al, ik heb mijn achtertuin zo ingericht dat mijn ouders, zittende als bij vervoer op maat, hun kleinkind kunnen zien. Zodat onze aura’s op ruim anderhalve meter op Koningsdag toch oranje kleuren. Want tenslotte moeten al die creatieve karakters óók eigen regie tonen en hun sterke emoties leren “beheersen”. En dat is weer een aanknopingspunt voor de Emolutie. En door dit op deze manier te doen, RIVM maar volgend, sta ik alvast klaar voor die mensen die dalijk knetterhard mijn ondersteuning nodig hebben.