Is het een einde van een filosofisch tijdperk? Is er een reset gaande?

Sinds de activering van het Corona- virus verandert alles behalve de kern van de natuur. Of toch wel? De zon komt elke morgen op, dat verandert niet, de vogels blijven fluiten alleen we horen ze nu vaker en harder, de bloei van bomen, planten en bloemen is in volle gang. Wat verandert er dan allemaal voor de mens? Is er meer of minder angst voor bijvoorbeeld de financiële positie, de gezondheid, het onderhouden van relaties, de ontwikkeling van kinderen, het kunnen uitoefenen van sport? Zelf heb ik het gevoel dat we nagenoeg stil komen te vallen. Alsof de dikke locomotief van de overheid abrupt moet remmen omdat het meest dierbare vast ligt op de spoorweg overgang. Het volk? 


Wat doet de ingreep van de overheden met de mens? Lees je echt nieuws op nu.nlAD.nlNOS.nlrtl.nlcnn.comthesun.co.uk? Of is er sprake van een gecoördineerde noodzakelijk ingreep voor het redden van de natuur? De natuur waar wij onderdeel van zijn? En grijpen we naar digitale middelen omdat we onvoldoende grip hebben op wat juist die natuur ons nu brengt? Al met al hoor ik om mij heen dat veel mensen zich zorgen maken, angst hebben voor de toekomst, zich afwenden van het nieuws, de mouwen opstropen en doorgaan, zich recalcitrant uiten voor hun vrijheid. Begrijpelijke reacties vanuit de evolutie; herkenbaar aan de Fight-flight-Freeze theorie. Er is geen goed of fout aan deze situatie. Onzekerheid is er altijd. En opnieuw wordt er alles aan gedaan om de onzekerheid weg te nemen.

Het “in het nu” leven is actueler dan ooit. We hebben geen reclames nodig, geen persconferenties nodig om thuis meer te genieten, gezond en verantwoord te bewegen en creatief te worden om wel contact te hebben met onze naasten. Er is eigenlijk niet extreem veel veranderd. We voelen onze emoties meer en sterker en leven nu meer vanuit ons gevoel. Want waarom zijn de zorg medewerkers nu ineens helden? Waarom krijgen de docenten nu enorme complimenten? Worden onze boeren als de spil gezien als het gaat om voedselvoorziening? Krijgen onze wetenschappers voorrang op de politieke meningen? Of hebben we nu wel respect voor de dienders, transporteurs en personen vervoerders? Waarom houden we nu wel rekening met een ander z’n aura? En zijn de vitale beroepen plots omgecat van financieel- en welvaart gedreven naar welzijn- en betekenis gedreven. 

De kern van dit alles zegt mij dat er sprake is van een reset, een noodzakelijk ingelast moment voor bezinning voor meer zelfcompassie en compassie voor anderen en de natuur. Wat is nou echt belangrijk? Ook als je werk op het spel staat, ook als mensen om je heen besmet raken met dit onvoorspelbare virus, ook als onze kinderen achterstand oplopen. Alles is ingenieus ontwikkeld als de cirkel van het leven. Uit die naadloze cirkel stappen staat niet gelijk aan “uit je comfortzone stappen” of “je grenzen verleggen”. Die cirkel bestaat al zolang als dat de geschiedenis beschreven wordt. Ik zou daarom juist willen oproepen om terug te gaan naar de waarden die voor jou belangrijk zijn, de momenten van stilte en rust te omarmen, de tijd te nemen om oprecht gevoel te delen met dierbaren en jouw grenzen en die van anderen niet te verleggen maar te respecteren. We zitten in de transitie van industriële revolutie naar emotionele revolutie mensen; de Emolutie. Dat gaat gepaard met een onzichtbaar fenomeen van de natuur. 

Lockdown zorgt voor regulering. Lockdown zorgt niet voor het verdwijnen van het virus. Omarm dit moment in je leven, voel en leef zoals het leven bedoeld is. Herken, Erken en Accepteer wat na deze situatie anders kan en moet. Dan kunnen we vanzelf weer gaan Loslaten. Het plezier, de lachsalvo’s, de omhelzingen, het fysieke contact gaat dan weer komen. Zorg ervoor dat je door deze situatie niet in een mentale lockdown terecht komt. 

#Emolutie #Psycheleren